Foto van een kind aan het fietsen

14 projecten worden financieel gesteund voor een gezondere leefomgeving

De winnaars van het Fonds Gezonde Lucht zijn bekend. Proficiat aan de 14 laureaten!

De projectoproep van het Fonds Gezonde Lucht was een succes: maar liefst 73 dossiers werden aan de jury voorgelegd. De projecten hebben betrekking op verschillende thema’s zoals mobiliteit, luchtkwaliteit, leefomgeving of biodiversiteit. Ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving in Vlaanderen.

Kom in actie voor een betere luchtkwaliteit !

Vlaanderen gaat gebukt onder ernstige luchtvervuiling. Onze longen, het klimaat en de natuur hebben nood aan gedurfd beleid dat onze leefomgeving gezonder en onze mobiliteit duurzamer  en inclusiever maakt. Maar er gaat te veel tijd verloren als we enkel toekijken en hierop wachten. Voor een betere leefomgeving vandaag en voor een toekomst waar onze kinderen vrijer kunnen ademen dienen we nu in actie te komen. Het Fonds Gezonde Lucht is er voor burgers en organisaties die mee het verschil willen maken!

Dit doen we door een eerste projectoproep te lanceren. Hiermee kan je als burger, vereniging, actiegroep of organisatie tot 25.000 € steun ontvangen om je projecten voor een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving te realiseren. 

Deze lokale, kleinschalige projecten zijn broodnodig.

“In ons land sterven jaarlijks meer dan 7.500 mensen vroegtijdig ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit. Met het Fonds Gezonde Lucht ondersteunen we mensen die verandering willen creëren in hun buurt. De overheid beschermt ons onvoldoende, dus we steken zelf een tandje bij.”

Joeri Thijs, expert klimaat, luchtkwaliteit en mobiliteit bij Greenpeace

Ben je nieuwsgierig of ben je een geëngageerde burger die mee het heft in handen neemt voor betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving? Neem dan zeker een kijkje op de pagina over de projectoproep

Onderstaande indicatieve tijdslijn geeft een idee over de verschillende fases van de eerste projectoproep van het Fonds Gezonde Lucht. De projectoproep is nu gesloten. De jury komt samen eind januari om de laureaten te kiezen. 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van nieuws over het Fonds Gezonde Lucht? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.