Greenpeace België voert al sinds september 2017 campagne voor gezonde lucht. Het startsein voor deze campagne was de publicatie van een rapport over luchtvervuiling door stikstofdioxide en de impact ervan op onze gezondheid. Op dezelfde dag stelde Greenpeace de Vlaamse overheid in gebreke voor het falende luchtkwaliteitsbeleid.

Vijf jaar later kent die rechtszaak nu eindelijk een einde. Greenpeace kreeg gelijk in  achtereenvolgens de rechtbank van eerste aanleg, bij de beslagrechter en tot slot ook in het hof van beroep. Voor elke dag waarop een doeltreffend luchtkwaliteitsplan uitblijft, krijgt Greenpeace een dwangsom van 1.000 euro.

Maar Greenpeace stapt natuurlijk niet naar de rechtbank om dwangsommen te ontvangen, wel om overheden tot verandering aan te zetten. Daarom richt Greenpeace het Fonds Gezonde Lucht op, beheerd door Be Planet. Met de lancering van een eerste projectoproep krijgen burgers en organisaties nu de kans om financiering aan te vragen voor projecten voor betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je bij projectoproep

Greenpeace gelooft in de kracht van mensen. Samen zijn we in staat tot grote daden. Het ondersteunen van burgers die zich inzetten voor een groene en duurzame wereld, zit in het dna van Greenpeace. De oprichting van het Fonds Gezonde Lucht is dus een logische stap om samen de strijd voor propere lucht en gezonde buurten aan te gaan. Als de overheid onze gezondheid onvoldoende beschermt, steken we zelf een tandje bij.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over het fonds? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief.

iStockphoto