Greenpeace België voert sinds september 2017 campagne voor gezonde lucht. Het startsein voor deze campagne was de publicatie van een rapport over luchtvervuiling door stikstofdioxide en de impact ervan op onze gezondheid. Op dezelfde dag stelde Greenpeace de Vlaamse overheid in gebreke voor het falende luchtkwaliteitsbeleid.

Na een lange juridische strijd bevestigde het hof van beroep in Brussel vorig jaar dat het Vlaams beleid niet voldeed en de Vlaamse overheid dwangsommen moest betalen voor het niet naleven van de Europese regelgeving inzake luchtkwaliteit.


Maar Greenpeace stapte natuurlijk niet naar de rechtbank om dwangsommen te ontvangen, wel om overheden tot verandering aan te zetten. Daarom richtte Greenpeace het Fonds Gezonde Lucht op in 2022. Deze fonds wordt beheerd door Be Planet. Met de lancering van een eerste projectoproep kregen burgers en organisaties de kans om financiering aan te vragen voor projecten voor betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Gezien het succes, het enthousiasme van de deelnemers en de kwaliteit van de ingediende projecten tijdens deze eerste editie, lanceren we een tweede projectoproep. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je bij projectoproep


Greenpeace gelooft in de kracht van mensen. Samen zijn we in staat tot grote daden. Het ondersteunen van burgers die zich inzetten voor een groene en duurzame wereld, zit in het dna van Greenpeace. De oprichting van het Fonds Gezonde Lucht is dus een logische stap om samen de strijd voor propere lucht en gezonde buurten aan te gaan. Als de overheid onze gezondheid onvoldoende beschermt, steken we zelf een tandje bij.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over het fonds? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief.