Persbericht 16 november 2023

Greenpeace lanceert vandaag in samenwerking met de stichting Be Planet de tweede projectoproep voor het Fonds Gezonde Lucht. Van nu tot 19 januari kunnen organisaties opnieuw financiële steun aanvragen voor projecten voor een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving in Vlaanderen. Het geld in het fonds is afkomstig van de dwangsommen die de Vlaamse overheid heeft betaald wegens het niet respecteren van de Europese regelgeving inzake luchtvervuiling. 

In september 2017 stapte Greenpeace naar de rechter omdat de Vlaamse overheid te weinig doet om haar inwoners te beschermen tegen ongezonde luchtvervuiling, meer bepaald tegen het blijvend overschrijden van de Europese normen voor stikstofdioxide. Na een lange juridische strijd bevestigde het hof van beroep in Brussel vorig jaar dat het Vlaams beleid niet voldeed en de Vlaamse overheid dwangsommen moest betalen voor het niet naleven van de Europese regelgeving inzake luchtkwaliteit. Met dat geld werd ook het Fonds Gezonde Lucht opgericht, dat lokale projecten steunt voor een betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving.

Tweede projectoproep

De eerste projectoproep voor het Fonds Gezonde Lucht was een groot succes. Het fonds kreeg toen maar liefst 73 aanvragen voor projecten voor een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving in Vlaanderen. Hieruit selecteerde de onafhankelijke jury 14 laureaten, waaronder de vergroening van een speelplaats in Evergem, de strijd tegen de kap van het Poederkotbos in Herentals en de steun voor een fietsschool in Leuven. 

Voor deze twee projectoproep, die loopt tot 19 januari 2024, maakt het Fonds Gezonde Lucht 125.000 euro vrij. Projecten die zich inzetten voor gezondere lucht of een gezondere leefomgeving in Vlaanderen kunnen 5.000 tot 10.000 euro financiële steun krijgen. Thema’s die in aanmerking komen zijn onder meer luchtvervuiling, groene buurten, duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid, duurzame verwarming en citizen science. Opnieuw zal een onafhankelijke jury instaan voor de selectie van de laureaten. Deze zullen in maart 2024 bekendgemaakt worden.

Op 28 november en 14 december organiseert Be Planet online infosessies om geïnteresseerden zo goed mogelijk te begeleiden bij het uittekenen van hun project. 

Contact

Persdienst Greenpeace
+32 (0) 496 26 31 91
bpress@greenpeace.org

Be Planet
Melissa Bongi +32 (0) 476 87 03 01
melissa.bongi@beplanet.org

Alle info over het fonds op www.fondsgezondelucht.be

Lancering van de tweede editie van het Fonds Gezonde Lucht