Op 13 september 2022 lanceert het Fonds Gezonde Lucht een eerste projectoproep en stelt hiervoor 250.000 € ter beschikking. 

Positieve projecten

We gaan op zoek naar lokale projecten, ideeën, initiatieven die zich inzetten voor een betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving in Vlaanderen.  Thema’s die in aanmerking komen voor deze projectoproep zijn: luchtvervuiling, groene buurten, duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid, duurzame verwarming, citizen science, innovatie & technologie, …

Over welke projecten kan het gaan? Mensen stimuleren om de fiets op te springen of aan autodelen te doen, sensibiliseringsacties over een duurzame verplaatsing naar school, een ludieke actie om mensen te sensibiliseren over de negatieve gezondheidsimpact van slechte luchtkwaliteit, een ambitieus vergroeningsproject in je straat of school, actie voor een groene en gezonde buurt, …

Geëngageerde organisaties

Maak jij deel uit van een enthousiaste vzw, coöperatie, school, buurtcomité, …? Dan is deze oproep er voor jou! De oproep richt zich op twee categorieën.

  • Categorie A: initiatieven van kleinere organisaties zoals feitelijke verenigingen (bijvoorbeeld buurtcomités en oudercomités) of kleinere projecten van meer gevestigde organisaties (zie categorie B). Projecten die door een onafhankelijke jury verkozen worden,  ontvangen tussen 5.000 en 10.000 € per project.
  • Categorie B: initiatieven van gevestigde organisaties zoals vzw’s, coöperaties, scholen en andere stichtingen. Projecten die door een onafhankelijke jury verkozen worden,  ontvangen tussen 10.000 en  25.000 € per project.
Tijdslijn

De eerste projectoproep loopt over verschillende fasen. Hieronder krijg je alvast een idee van de verschillende belangrijke momenten.

We helpen je graag op weg

Naast een financieel duwtje in de rug, organiseren we ook 3 infosessies om je zo goed mogelijk te begeleiden bij het uitwerken van jouw idee. In de infosessies lichten we de projectoproep in detail toe en beantwoorden we al je vragen. We helpen je graag op weg om je project vorm te geven en je projectaanvraag zo goed mogelijk te vervolledigen.

Tijdens infosessie 2 en 3 komen bovendien een aantal inspirerende cases aan bod en is er de gelegenheid om van gedachten te wisselen met andere geïnteresseerde projectdragers tijdens een informeel netwerkmoment. Niet te missen!

Infosessie 1 – dinsdag 4 oktober – 20u – 21u30 – online
Infosessie 2 – maandag 17 oktober – 19u00 – 21u30 – Hal 5 Leuven
Infosessie 3 – donderdag 17 november – 19u00 – 21u30 – EcoHuis Antwerpen

Deelname aan de infosessies is gratis maar inschrijven is verplicht.

Praktische info

Download hier alle nuttige documenten om deel te nemen aan de projectoproep:

Dien je projectaanvraag voor 1 december 2022, 12u00 in via info@fondsgezondelucht.be.  Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via info@fondsgezondelucht.be. We helpen je graag verder.

Speelt jouw vereniging met een mooi idee en zoek je nog financiële middelen om dit concreet te realiseren? Aarzel dan zeker niet om je projectaanvraag in te dienen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over de projectoproep? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.